Täyteaineet ja komplikaatiot

Nykyisin minulle tulee viikottain asiakas, jolla on jonkinlainen pistoshoidosta aiheutunut komplikaatio. Olen pitkään miettinyt mistä tässä oikein on kysymys. Onko vika pistoksia antavassa henkilössä, käytettävässä aineessa tai median vaikutuksesta? Vastaus ei ole yksinkertainen.
Vuodesta 2014 saakka Esteettinen kirurgia ja hoidot on ollut säädösten näkökulmasta varsin erikoisella tolalla. Ei ole olemassa sääntöä siitä, kuka voi antaa kauneudenhoitoon liittyviä hoitoja. Valviran mukaan esteettiset hoidot on käsitetty kuluttajaturvallisuuslain mukaisiksi ”muiksi kehonmuokkauspalveluiksi”.
Ala on siis ulkoistettu sairaan- ja terveydenhuollon piiristä pois. Vuodet 2015-2017 olivat minulle erittäin haastavia. Blogini näköjään ei paljon tykätty kuin sivuni hakkeroitu muutaman kerran. Ensin ajattelin laajentaa toimintaani ja minulla oli paljon erilaisia visioita. Päädyin kuitenkin tehostamaan oman klinikkani turvallisuutta. Palaan taas kirjoituksen ensimmäiseen lauseeseen: pistoshoidoissa komplikaatioita saaneet henkilöt tulevat usein etsimään apua minulta. Ja autan mielelläni! Olen vain surullinen siitä, että autettavien määrä on niin suuri. Vaikka se tarkoittaisi minulle enemmän kassavirtaa, en todellakaan nauti siitä, että alan maine tahrautuu ja ihmiset joutuvat vaaratilanteeseen.
Se perusturva, jolloin tiesimme että alaamme valvotaan, katosi kuin tuhka tuuleen.
Mielestäni Suomessa plastiikkakirurgian taso esteettisellä puolella on kärsinyt melkoisen kolauksen. Alaa nähneenä ja jatkuvasti kansainvälisesti kouluttautuvana asiantuntijana väitän, että jos sama linja jatkuu, ihmiset saavat todella tehdä töitä oikean ammattilaisen löytämiseksi, jos haluavat ottaa hoitonsa Suomessa.
En näe järkeä siinä, että terveydenhoidollisen koulutukseni ja vuosikausien aikana kehittyneen ammattitaitoni vuoksi olisin jotenkin eri asemassa, jos annan terveyskeskuksessa influenssarokotteen henkilölle kuin se että pistäisin botuliinia saman henkilön otsaan. Ainoastaan toista asiaa valvotaan viranomaisten taholta, vaikka molemmat toimenpiteet vaativat ehdotonta lääketieteellistä osaamista ja ammattitaitoa.

Kauneuskosultti? Mikä se on? Mitä se lupaa asiakkaalle?
Onko tämä kehitystä tai vapautta, että kuka tahansa voi pistää? Kauneuskonsultti… Se voi olla melkein kuka tahansa. Ole tarkkana, kun valitset, haluatko pelkästään kirjekurssin tai maahantuojan kouluttaman tekijän tai panostatko oikein ja valitset oikean koulutuksen saaneen ammattitaitoisen tekijän? Näkee myös sitä, että yleislääkärit harrastaa plastiikkakirurgia ja perustavat epävirallisia estettisen alan yhdistyksiä. Mutta onko teille kerrottu että kyseinen yhdistys on epävirallinen?
Olen nähnyt
myös botox-hoito-koulutuksia tarjoavan lääkärin, joka ei edes virallisesti ole kouluttaja eikä maahantuoja Botox aineelle? Ja kaikki tämä tapahtuu Suomessa. Kuka on virallinen kouluttaja, kuka on virallinen pistäjä? Kuka päättää?
Saako keskustelupalstalta apua, jos tietoa ei saa muualta? Entä mediasta?
Olen törmännyt myös siihen, että “plastiikkakirurgian kuninkaat” itse kirjoittavat arvosteluja keskustelupalstoille. Kuka tahansa voi mennä sinne haukkumaan toisia ja kehumaan itseään. Myös blogeissa ja eri medioissa jauhetaan aiheesta. Toimittajat, jotka eivät ole perehtyneet alaan, kirjoittavat juttuja ..vaikka joskus väite itsessään on jo täysin absurdi. Miten käy asiakkaan, kun hän lukee tällaista?
Esteettisiä hoitoja tarjoavat tahot saattavat käyttää laaduttomia aineita injektoidessaan.

Suomi on aina ollut laatuvalvonnastaan hyvin tunnettu maa. Miksi sama asia ei koske esteettistä alaa? Minun mielestäni jokainen suomalainen on oikeutettu saamaan laadukasta esteettistä kauneudenhoitoa, turvallisesti ja ammattitaitoisesti. Sitä pitäisi valvoa Valviran taholta. Kilpailun pitäisi olla sellaista, että laatu on taattu huipuksi. Tämä kasvattaa alan mainetta ja luo turvallisuutta.
Nyt siis syyttävä sormi osoittamaan kauneusalaa ja sen huonoa valvontaa, sen sijaan että puhutaan hankalista asiakkaista ja ammattitaidottomista tekijöistä. Jokainen tuntuu nyt soutavan omassa veneessään ja asiakkaat huitovat rannalla. Tähän on saatava ratkaisu!