Rasvaimu

Kauneuskirurgian ruma puoli

 

Oletko aikeissa hankkia kasvoihisi täyteainetta tai hoidattaa juonteitasi botuliinilla tai laserilla? Ennen kuin teet sen, pyydän sinua lukemaan tämän jutun. Pyydän sinua ottamaan pääsi pois puskasta, sillä et pääse silmiäsi sulkemalla pakoon kauneuskirurgian rumaa puolta.

Hurja aloitus blogikirjoitukselle, mutta hurja on myös ala. Kauneusala. Tarkoituksena olisi tuottaa asiakkaille hyvää oloa ja korostaa heidän omia kauniita piirteitään. Tämä voi tapahtua kevyillä hoidoilla, kuten hoitamalla ihoa tai antamalla esteettisiä pistoshoitoja, asiakkaan niin halutessa.

 

Kehoa korjaavaa kirurgiaa voidaan antaa niille, jotka tarvitsevat sitä esimerkiksi synnynnäisen kosmeettisen haitan tai onnettomuuden vuoksi, tai sitten muusta syystä, jos asiakas on niin päättänyt ja tätä haluaa. Homma ei kuitenkaan mene aina ihan putkeen. Miksi? Noh, kaikki lääkärit tai pistoshoitoja antavat “ammattilaiset” eivät ole liikenteessä oikeista syistä. Motivaationa voi olla joskus pelkkä raha tai sitten näillä “ammattilaisilla” on vain liian suuret luulot itsestään.

Kauneuskirurgia ja esteettiset pistoshoidot muodostavat omanlaisensa villin lännen – VAROKAA!

Ammattimaisuus esteettisissä hoidoissa koostuu monesta eri asiasta. Tärkeimmät niistä ovat koulutus, oikea asenne, työkokemus, oikeat motiivit, kouluttautuminen ja siihen liittyvät sertifikaatit. Mikäli nämä asiat eivät ole kunnossa, niin sinulle tehtävän toimenpiteen jälkeen peilistäsi voi katsoa aivan erilainen ihminen. Pettynyt ihminen, jolle on voinut syntyä jopa hyvin vakava infektio tai jokin pysyvä vaurio. Uskallatko ottaa riskin, vai teetkö huolellisen taustatyön ennen mitään operaatioita, sillä tällöin voisit huoletta antautua tosi ammattilaisen hoidettavaksi.

Hoitoja ottavien potilaiden naamassa näkyvät tulokset ovat suora heijastus hoitoa suorittavan henkilön ammattitaidosta. Suomessa kauneuskirurgiaa ei valvota käytännössä mitenkään. Toimenpiteitä suorittavat voivat jopa harjoitella potilaillaan kaikenlaisia uusia tekniikoita – tästä totta kai myös veloitetaan. Onko tämä sinusta oikein? Markkinoida voidaan vaikka millä eri keinoilla! Tiesitkö, että vaikkapa kosmetologiksi kouluttautunut voi perustaa yrityksen, jonka nimi on vaikkapa Plastikkakirurgian keskus. Mitä se viestittää sinun mielestäsi tämän alan tilanteesta Suomessa?

Kuka tahansa lääkäri voi tehdä kauneusleikkauksia – älä missään tapauksessa pidä itsestään selvänä, että asialla olisi plastiikkakirurgi, sillä harvemmin näin on!

Suomessa lääkäri ei saa mitään sanktioita otsikossa mainitusta toiminnasta, vaikka useimmissa maissa näin kävisi. Kuinka moni teistä varmistaa, että leikkaava lääkäri on oikeasti kouluttautunut plastiikkakirurgi? Miten te sen varmistatte? Kysymällä lääkäriltä? Luuletko saavasi kysymykseesi rehellisen vastauksen. En pelaisi tässä asiassa venäläistä rulettia, vaan pelaisin varman päälle.
 
 
Mitä sitten jos jotain menee pieleen?

Mietitään, että olet kunnan sairaalassa leikkauksessa, joka jostain syystä menee pieleen. Mitä tapahtuu? Tällöin otetaan yhteys potilasasiamieheen ja leikkauksen suorittanut lääkäri on vastuussa. Mitä sitten jos kyseessä on kauneusklinikka, jossa onkin tehty kosmeettinen leikkaus, mitä sitten tapahtuu? Lääkäri ei tällöin ole vastuussa, ehei, vaan kyseinen klinikka, jossa operaatio on tehty. Tiesitkö mitä? Tällöin pieleen mennyttä operaatiota on kuitenkin hyvin vaikea todistaa. Ala ei kuulu terveydenhuoltopiiriin, niin asia ei oikeastaan kuulu kenellekään.

Kosmetologit ja heidän antamansa esteettiset pistokset – Ojoijoi!

Olet ehkäpä huomannut, että Suomessa esteettisiä täyteainehoitoja voivat antaa myös kosmetologit. He eivät ole terveydenhuollon ammattilaisia ja heidän tietämyksensä ihmisen anatomiasta on puutteellinen. Sanoisin, että lähes kaikki Suomessa pistävät kosmetologit ovat vailla koulutusta, jota pistoshoito ehdottomasti vaatii. Kehotan miettimään todella tarkkaan sitä, kenen annat pistää itseäsi. Riskinä kun eivät ole vain töröttävät huulet tai tyynymäiset posket, ehei, riskit ovat todellisuudessa paljon suuremmat!

Mitä sitten jos jokin menee vikaan kosmetologin antamassa esteettisessä pistoshoidossa?

Soitin tällä viikolla Valviraan, jonka virkailija kertoi minulle, etteivät kosmetologit periaatteessa saa pistää. Valvira valvoo kuitenkin vain terveydenalan ammattilaisia, joten he eivät voi puuttua siihen mitä kosmetologit tekevät. Huhhuh! Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen, joka menee kosmetologin pistettäväksi, tekee sen täysin omalla vastuulla.

Valviran puhelun jälkeen soitin myös eräälle kosmetologille, joka on myös kouluttaja. Hän totesi, että jos asiakas on pistoksen jälkeen tyytymätön, niin se jää asiakkaan vastuulle. Kyseessä on siis vapaaehtoinen toimenpide – asiakas ottaa riskin. Mikäli kosmetologi taas onnistuu aiheuttamaan asiakkaalle esimerkiksi tulehduksen, hän on velvollinen korvaamaan sen omasta pussista. Kosmetologeilla ei ole kuitenkaan vakuutuksia virheiden varalle, toisin kuin esimerkiksi tervedenhoidon ammattilaisilla. Mikäli kosmetologi osuu piikillä asiakkaan hermoon kokemuksen puutteen ja tietämättömyytensä vuoksi, niin tästä voi aiheutua kuolio.

Ammattitaitoinen pistäjä on Suomessa harvinaisuus

Itse olen voittanut alalla erittäin arvostetun Inject Academy Awards -palkinnon vuonna 2011. Kilpailu käytiin Tukholmassa ja siihen osallistuneet ammattilaiset olivat suureksi osaksi plastiikkakirurgeja Pohjoismaista. Tuomaristo arvosteli kilpailijoita neljällä eri parametrilla, joita olivat:
Aseptiikka
Esteettinen silmä
Aineiden tarkoitus & määrä (miksi laitettu ainetta juuri siihen paikaan + määrä kuluttajan näkökulmasta)
Pistetty ainemäärä sekä sillä saatu lopputulos

Nyt kun mietin itse kenelle suostuisin menemään Suomessa pistettäväksi, niin mieleeni tulee vain kaksi nimeä. Toinen nimistä kuuluu minulle ja toinen kouluttajalleni Tomi Miettiselle. En anna vankan kokemukseni koskaan ruostua. Teen pistoksia valtavan määrän joka viikko ja koulutan itseäni jatkuvasti. Valitsen vain parhaat koulutukset, joissa käyn vuosittain jopa kaksi tai kolme kertaa. Usein nämä reissut sijoittuvat esimerkiksi Monacoon, Firenzeen, Pariisiin, Lontooseen tai Osloon.

Oma tavaramerkkini pistoshoidossa on varovaisuus. Olen erittäin varovainen ja käytän vain alan turvallisimpia ja tutkituimpia aineita. Tiesitkö muuten, että kukaan ei Suomessa tule tarkastamaan pistoshoidoissa käytettäviä aineita? Miksei? Tämä johtuu siitä, että kyseiset esteettisissä pistoshoidoissa käytettävät aineet eivät oikeastaan kuulu kenellekään ja SE ON NIIN VÄÄRIN! Haluaisin kovasti, että alaa valvottaisiin ja tutkittaisiin Suomessa.

No ne plastiikkakirurgit… Mistä voit tietää, että sinua leikkaa ihan oikea plastiikkakirurgi eikä ihan vain yleislääkäri, jolla on liian hyvä itseluottamus?

Älkää herranisä ikinä luottako Goolgen hakukonemainontaan, kun etsitte oikeaa ammattilaista! Harvoin on niin, että todellinen alan osaaja vilkkuu ensimmäisellä mainospaikalla. Lähes poikkeuksetta kaikki oikeasti plastiikkakirurgeiksi opiskelleet kuuluvat muun muassa ISAP:iin tai ASAP:iin. Seuraavasta linkistä löydät yhden alan yleisimmän järjestön, josta voit etsiä alan maakohtaiset kirurgit. Virossa näkyy olevan esimerkiksi vain kolme plastiikkakirurgia. Suomessa työskenteleviä plastiikkakirurgeja ovat esimerkiksi Stephan Dietz , Hilkka Peltoniemi ja Tatu Tarkka. Seuraavasta linkistä löydät taas listan siitä, ketkä kaikki kuuluvat Suomessa Valviran piiriin (sairaanhoitajat, lääkärit). Listasta on hyvä myös varmistaa onko sinua leikkaava lääkäri kirurgi vai yleislääkäri.

Botox on suomalaisille pelottava sana

Mikäli kauneuskirurgia ei olisi Suomessa valvomaton ala, villi länsi, niin botuliinikin olisi ihmisille paljon tunnetumpi. Botox ei kuulu Suomessa mihinkään lokeroon, sillä se ei oikein tunnu kuuluvan kenellekään. Se on suomalaisille vieras juttu ja tämä taas on sinäänsä sääli, sillä siitä liikuu paljon väärää tietoa. Tiesitkö muuten, että Suomessa kosmetologit voivat tilata muualta botoxia, mutta kukaan ei puutu siihen mitenkään, koska kuten jo totesinkin: botox ei oikeastaan kuulu kenellekään (tässä viittaan siis viranomaisiin).

Minä olen koulutukseltani sairaanhoitaja-terveydenhoitaja. Tutkintoni olen hankkinut Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta. Minulla on vuosien kokemus kentällä työskentelystä, olen työskennellyt taukoamatta. Ihmettelen kovasti Suomen pistämiskulttuuria – miten kosmetologit saavat pistää neulalla ihmisen ihon alle ainetta ilman mitään alan koulutusta. Muistan ensimmäisen koulutuksen täyteaineista. Olin jo koulutettu ja työssä oppinut sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja. Käteni tärisi niin paljon! Piti koko ajan miettiä, että kädessäsi on tietty aine, tietty paksuus, miten painetaan ja mihin kohtaan ja millä neulalla. Jouduin opiskelemaan kauan. Sitten alalle tupsahtelee tällaisia tapauksia, jotka eivät edes käy mitään kurssia. Edes lähihoitajalla ei ole pistoslupia, niin miksi ihmeessä kosmetologeilla sitten on mahdollisuus pistää?!

Olen suorittanut useita sertifikaatteja ja tehnyt niiden eteen paljon töitä. Miten tämä hyödyttää asiakasta?

Olen suorittanut vuonna 2009 Azzalure-koulutuksen ja Restylane Master Classin. Sen jälkeen suuntasin Italiaan ja Norjaan opiskelemaan laserointia. Tuloksena oli Smart Xide -laserin ensimmäisen, toinen ja kolmas kurssisuoritus ja sitä kautta Platinum-sertifikaatti.

En pysty nukkumaan hyvin, jos en ole varma. Mikäli en ole varma, en ikinä tee kenellekään mitään. Tämä on ihan sairaanhoitajan ammattietiikkaa. Suomessa on valitettavasti valtava määrä lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka tekevät hoitoja ilman sertifikaatteja.

Voi perkules sentään. Ei todellakaan riitä, että olet lääkäri. Jos sinulla on ajokortti, se ei tarkoita sitä, että osaat ajaa bussia. Sama juttu pätee tässä. Mikäli peruslääkäri alkaa leikkimään huipputason laitteilla ilman erillistä koulutusta, seurauksena voivat olla palovammat, pigmentaatiot ja ikuiset arvet.

Minun neuvoni esteettisestä kirurgiasta on seuraava:

Älkää koskaan pitäkö mitään itsestäänselvyytenä. Selvittäkää leikkaavan lääkärin taustat ja olkaa erittäin tarkkoja siitä, kenellä otatte pistoshoitoja. Kiinnittäkää huomiota sertifikaatteihin, sillä ne ovat tällä alalla mittaamattoman tärkeitä. Uskaltakaa kysyä ja kyseenalaistaa, sillä siitä ei ole mitään muuta kuin hyötyä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *